۱۴۰۰/۰۷/۲۵
تعداد مشاهده:
۹
صورت های فلکی مجموعه ای از ستارگان هستند که ما می توانیم در اسمان مشاهده کنیم و هر کدام از انها شبیه به شیئ خاصی ست که با توجه به ان نامگذاری شده اند. بیشتر اسامی که به صورت های فلکی داده شده است ، توضیح و ریشه دارد. یکی از مهمترین گروههای صورتهای فلکی ، گروههای مربوط به زودیاک یا دائره البروج هستند (دائره البروج مسیر ظاهری خورشید در اسمان ماست). در این مقاله ما می خواهیم در مورد صورت فلکی قوس نهمین صورت فلکی زودیاک صحبت کنیم که توسط یک موجود عجیب کمان در دست نشان داده می شود.
الگوی ستاره ای قوری چیست؟
صورت فلکی قوس یکی از ابتدایی ترین صور فلکی محسوب می شود. یونانی ها به آن عنوان کماندار داده بودند، که در واقع به شکل موجودی (از اساطیر یونانی )با قسمت بالای بدن انسان و پایین تنه و پاهای اسب است. این موجود افسانه ای نیمه انسان/نیمی اسب ، تیر و کمان در دست دارد.الگو ستاره ای قوری در قسمت غرب صورت فلکی قوس می باشد. و تشخیص ان ساده است.بهترین زمان رصد این صورت فلکی در ساعات عصر از تیرماه تا مهرماه (تابستان) است.نکته ی جالب اینکه وقتی به سمت قوری نگاه می کنید ، به مرکز کهکشان راه شیری نیز نگاه می کنید. نقطه ای که در آن خورشید در انقلاب زمستانی، هر سال در اول دی ماه می درخشد هم در صورت فلکی قوس قرار دارد.
نحوه تشخیص قوری در اسمان
بر خلاف بسیاری از الگوهای ستاره ای، قوری در واقع بسیار شبیه به جسمی است که به خاطر آن نامگذاری شده است. قوری دارای دسته ، دهانه و درب همانند یک قوری قدیمی است. از آنجا که خورشید در ماه اذر و دی از صورت فلکی قوس عبور می کند ،پس در آن بازه قابل مشاهده نیست. با این حال ، حدود ۶ ماه بعد – درتیرماه- قوری تا نیمه شب به بالاترین نقطه خود در بخش جنوبی اسمان می رسد .از الگوی S شکل صورت فلکی عقرب هم می توانید برای یافتن الگوی قوری استفاده کنید. در واقع از مختصات جغرافیایی ما ،این صورت فلکی از جنوب شرق طلوع میکند در جنوب غرب غروب میکند.الگوی ستاره ای قوری تقریباً هر شب چهار دقیقه زودتر، یا دو ساعت زودتر در هر ماه، به نقطه ی اوجش در آسمان می رسد.
مرکز کهکشان راه شیری ما
هنگامی که قوری را پیدا کردید ، با فرض اینکه آسمانی تاریک دارید ، می توانید “بخاری” را که از دهانه ان خارج می شود را مشاهده کنید. به وسط این “بخار” – به ضخیم ترین قسمت آن – نگاه کنید شما در واقع به مرکز کهکشان راه شیری خیره شده اید !مرکز کهکشان حدود ۳۰ هزار سال نوری با ما فاصله دارد. ما نمی توانیم مستقیماً آن را ببینیم ، زیرا این منطقه توسط ابرهای گرد و غبار و گاز پوشانده شده است. اما مطالعات اخترشناسان نشان داده است که وقتی در این جهت نگاه می کنیم ، به سوی سیاهچاله پر جرم واقع در قلب کهکشان خود نگاه می کنیم. این سیاهچاله ۴ میلیون برابرخورشید ما جرم دارد. و با نام Sagittarius A شناخته می شود.
اگر اطراف قوری را با دوربین دو چشمی یا تلسکوپ رصد کنید، اجرام سماوی ضعیفی را مشاهده خواهید کرد. آنها خوشه های ستاره ای و سحابی ها (ابرهای گازی) هستند که در قرص کهکشان ما ، در جهت مرکز کهکشان واقع شده اند. بعضی از اجرام اعماق اسمان که در این قسمت قرار گرفته اند عبارتند از :M22 یک خوشه کروی قدر ۵، M23 یک خوشه باز بزرگ دارای ۱۲۰ ستاره از قدر ۷ ، M8 یا سحابی مرداب ابر وسیع زیبایی که ستارگان جوانی را در فاصله ۱۵۰۰۰ سال نوری از زمین در بر گرفته و دارای قدر کلی ۶ است، M20 سحابی ۳ شاخهای که تعدادی ستارههای خیلی داغ و جوان را در درون گاز و غبار خود جای داده است، M17 یا سحابی امگا به فاصله ۱۰۰۰۰ سال نوری از زمین دارای قدر ۷ .